Samenkracht en burgerparticipatie

Invoeren omgevingswet
Bij de invoering van de Omgevingswet, die gericht is op het fysieke domein, wordt ook samenwerking gezocht met het sociaal domein om vraag en behoeften vanuit de samenleving mee te kunnen nemen bij de voorbereidingen. Inwoners worden op verschillende momenten gedurende het invoeringstraject Omgevingswet betrokken en leren mee te veranderen.

Uitvoeren laagdrempelige (preventieve) zorg en ondersteuning voor 18-
Met integraal en gebiedsgericht werken, komen tot:

  • Inrichting van een CJG van waaruit laagdrempelige (preventieve) zorg voor 18- wordt uitgevoerd;
  • Uitvoering laten geven aan Jeugdgezondheidszorg en (preventief) gezondheidsbeleid;
  • Uitvoering laten geven aan Veilig Thuis, Jeugd Preventieteam en Halt;
  • Uitvoering geven aan het Plan van aanpak preventie sociaal domein;
  • Versterken van netwerken met daarin een belangrijke rol voor de brede welzijnsorganisatie.

Bieden van laagdrempelige preventieve ondersteuning 18+
In een gezamenlijk traject met Stichting MEE, Kwadraad en Voorschoten Voor Elkaar wordt steeds meer invulling gegeven aan een passend preventief aanbod en de verbinding tussen 0de en 1ste lijns ondersteuning. Het streven is om toe te groeien naar een toekomstbestendige, lokaal gevestigde brede welzijnsorganisatie.

Uitvoeren Wijkbeleid
Wijkbeleid zorgt, binnen de financiële kaders van het herstelplan, voor verbinding in de wijk en stimuleert sociale kracht. Er is een verschuiving te zien van burger- naar overheidsparticipatie waarbij de overheid zich aansluit bij wat nodig is en de wensen van de inwoners.

Uitvoeren prestatieafspraken jeugd- en jongerenwerk
Jeugd- en Jongerenwerk richt zich in Voorschoten op de terreinen voorlichting en informatie, accommodatie gebonden jongerenwerk (streefbereik 150 leerlingen/jongeren en 50 ouders),  ambulant Jongerenwerk (streefbereik 125 individuele jongeren tijdens het algemeen ambulant jongerenwerk), coaching (streefbereik totaal 125 jongeren) en participatie door middel van projecten in samenwerking met ketenpartners (streefbereik 100 participanten). In het prestatiedocument zijn de door de gemeente Voorschoten beoogde effecten gekoppeld aan resultaten, doelen en prestatie indicatoren. In het prestatiedocument wordt uitgebreider ingegaan op deze cijfers.Gezien de in juni 2017 vastgestelde prestatieafspraken vindt er nu tweemaandelijks een evaluatie plaats in het kader van contractmanagement. Jeugd- en jongerenwerk neemt hierin zelf verantwoordelijkheid. De gemeente heeft een regisserende rol. Na een jaar evalueren we de resultaten.

Nauwe samenwerking met brede welzijnsorganisaties/Een sterk vrijwilligersveld
Stichting Voorschoten Voor Elkaar werkt aan vernieuwende projecten om meer en (jongere) vrijwilligers te werven, op te leiden en te behouden. Daarbij wordt er gewerkt aan verbinding van formele zorg aan informele zorg, zodat er geen hiaten voorkomen in het aanbod van voorzieningen.

Starten met uitvoeren agenda 22
Gemeenten zijn vanuit de Wmo verantwoordelijk om te zorgen dat iedereen in de samenleving kan meedoen. Na de ratificatie van het VN verdrag voor de rechten van mens met een beperking die op
1 januari 2017 van kracht is gegaan, neemt deze verantwoordelijkheid nog verder toe. Voor de gemeenten is dit verdrag vertaald in 22 regels, beter bekend als Agenda 22. Eén van de 22 regels van Agenda 22 gaat over de toegankelijkheid. In 2018 wordt invulling gegeven aan deze toegankelijkheidsregel van Agenda 22.

Vorm geven aan één participatieraad/adviesraad sociaal domein
Een stichting voor de integrale adviesraad in het sociaal domein is opgericht in juli 2017. Komende tijd ligt de nadruk op het verder vorm geven aan de adviesraad en de randvoorwaarden die nodig zijn om goed te kunnen functioneren.

Bedragen x € 1.000,- ("-" = nadeel / "+" = voordeel)

Taakveld: 6.1 Samenkracht en burgerparticipatieBegroting 2017Begroting 2018Begroting 2019Begroting 2020Begroting 2021
Baten175175175175175
Lasten-1.872-1.822-1.682-1.544-1.543
Saldo-1.697-1.647-1.507-1.369-1.369
Ontrekking reserves00000
Toevoeging reserves00000
Mutaties reserves00000
Geraamde resultaat taakveld-1.697-1.647-1.507-1.369-1.369

Lasten
Gemeenschappelijke regelingen dienen per 2018 te voldoen aan de vernieuwde BBV regelgeving.
Onderdeel van deze wijziging is dat de kosten van leidinggevenden en ondersteunend personeel  volledig onder de overhead vallen en dat zoveel mogelijk kosten direct toegerekend worden aan taakvelden. In 2017 was dit nog niet volledig toegepast in de begroting. Het doorvoeren van deze wijziging heeft een verschuiving tot gevolg tussen het taakveld 0.4 overhead en de overige taakvelden en andersom. Hierdoor is een verschil ontstaan van € 50.000 op het taakveld 6.1 t.o.v. 2017.